dimecres, 30 de juliol de 2014

Cap a una nova Guerra Freda (a pesar d'Obama)

La situació que es viu a l'est d'Ucraïna des que a principis d'any les regions de Donetsk i Lugansk (desprès del referèndum crimeà) haguèssin decidit separar-se d'Ucraïna, sembla tensar-se per moments. Les imatges que podem veure cada dia als mitjans de comunicació ens recorden les que als anys noranta vam conèixer de l'antiga Iugoslàvia: un altre cop guerra al Vell Continent, cosa que molts creien impensable d'ençà del conflicte a Kosovo.


Rebels pro russos

Un problema que a priori podria semblar un assumpte local s'ha desbocat totalment a causa de la proximitat de Rússia a la zona de conflicte i per l'insistència d'Occident a marejar la perdiu donant suport mediàtic al nou govern de Kíev. Als russos la caiguda de Ianukóvitx els va agafar per sorpresa; a Occident els hi va brindar l'oportunitat que esperaven per a extendre la seva àrea d'influència. Però l'ós rus no es una Líbia o una Síria qualsevol, poc hi tenen a fer contra el gegant eurasiàtic.

A causa de la -encara inexplicada- caiguda del Boeing malaisi, sembla que la dialèctica antirussa ha pujat de to per part de les potències occidentals. Els Estats Units al capdavant i els països europeus tot darrera tornen a utilitzar un llenguatge propi d'altres temps, que ens fa pensar en les proclames antisoviètiques de l'era Reagan, quan el món semblava abocat a una destrucció total a causa de la temuda "Guerra de les Galàxies". Ara el "bondadós" Obama, tot i la seva simpàtica rialleta, ens diu que aquesta crisi amb Rússia "no es una nova Guerra Freda", però els que anem seguint l'actualitat internacional amb interès sabem que aquesta, en realitat, ha tornat més forta que mai i nosaltres, els europeus, ens hi trobem al mig com sempre. En aquest cas però frau Merkel, monsieur Hollande i mr. Cameron ja han triat com sempre: al costat de l'aliat transatlàntic per tot el que faci falta. Desprès, això si, parlen d'una política europea neutral.

Mirant les xarxes socials ens ha sorprès veure aquí a Catalunya una comprensió cap a la lluita dels rebels prorussos qui, en realitat, serien lluitadors antifeixistes que fan front a una Ucraïna que -en gran part- ha girat cap a una extrema dreta violenta que rep el suport mediàtic occidental. Es parla de mercenaris de l'OTAN i de combatents occidentals ultradretans a les files ucraïneses. Fets que probablement mai transcendiran l'àmbit de la informació internacional més profunda, però que cal donar a conèixer encara que sigui en un modest blog com aquest. En aquest enllaç d'Al Jazeera podem llegir-hi sobre la presència de canadencs i suecs dins del Batalló Azov, format per paramilitars enquadrats dins de l'exèrcit ucraïnès.

I Putin?. Doncs estranyament se'l veu molt callat. Era d'esperar una retòrica més virulenta contra Occident per part seva, però la crisi mundial sembla haver arribat finalment als països emergents (els BRIC: Brasil, Rússia, Índia i la Xina) i la cosa no sembla estar per a anar traient pit pel món. Des del Kremlin es miren el conflicte al Donbass amb preocupació però sense implicar-s'hi al 100%. I això els pro russos de Donetsk evidentment no ho entenen. Si finalment l'exèrcit ucraïnès acaba entrant als feus rebels, el que pugui passar als pro russos serà terrible.


Bandera de la República de Donetsk