dijous, 22 d’octubre de 2015

10 paraules russes que tothom coneix i que no necessiten traducció
1-KalàixnikovEl fusell d'assalt AK-47 (AK són les inicials d' Avtomat Kalaixnikova i el 47 fa referència a 1947, l'any de la seva creació) és una de les icones més importants de la segona meitat del segle XX a causa de la seva utilització en la majoria de conflictes del planeta. Barata i molt resistent, aquesta arma, creada pel militar Mikhaïl Kalàixnikov (1919-2013), és reglamentària a molts exèrcits del món. Fins i tot apareix a la bandera de l'estat africà de Moçambic.

2-Vodka


Aquesta beguda, que ha traspassat les fronteres russes esdevenint un producte de fama mundial, es un dels tòpics més característics que tothom relaciona amb Rússia. La paraula vodka prové del terme voda (aigua), comú a totes les llengües eslaves, essent vodka un diminutiu ("aigüeta"). El vodka es produeix majoritàriament a partir de cereals.

3-Sputnik


L'octubre de 1957 la Unió Soviètica va llançar a l'espai el que seria el primer objecte de fabricació humana que arribava fora de l'atmosfera terrestre. Es tractava de l' Sputnik-1, el primer satèl·lit artificial de l'història. Sputnik no es res més que la paraula russa per dir satèl·lit, però el terme rus va fer fortuna i amb aquesta denominació es conegueren aquests ginys soviètics per transmetre i rebre senyals des del Cosmos.

4-Perestroika


Coneguda per tothom qui recordi els anys vuitanta del passat segle, la paraula Perestroika va ser popularitzada a partir de les polítiques d'obertura i de canvis econòmics promogudes pel llavors líder soviètic Mikhaïl Gorbatxov. Perestroika vol dir "reestructuració", i feia referència al gir que es va imposar a la societat soviètica d'aquells anys. La cosa però, no va acabar d'anar bé del tot i la URSS va caure el 1991. Alguns van acabar batejant el terme com a Katastroika...

5-GulagParaula d'infausta memòria, Gulag és l'acrònim de Glàvnoie Upravliénie Laguerei ("Direcció General de Camps"). Fa referència al sistema de camps de treball i de concentració escampats per tot el territori soviètic des del 1918 fins (oficialment, tot i que les pràctiques i condicions d'aquells establiments van continuar en alguns pocs casos extraoficialment) el 1960. Milions de ciutadans soviètics, comunistes d'altres països caiguts en desgràcia o presoners de guerra van patir aquest sistema durant anys, amb moltes vides perdudes pel camí.

6-Taigà


La Taigà es el bosc infinit que s'extén des d'Escandinàvia fins a Sibèria i per tota la part septentrional del continent americà. Tot i no ser originàriament una paraula russa (ve de les llengües turques de la regió d'Altai), a través d'aquesta llengua ha passat a la resta d'idiomes. La Taigà ens suggereix fred, verdor i un espai inabastable amb llocs que encara no han estat trepitjats per l'Home.

7-TsarTsar es la versió russa (a través de l'eslau antic) de la paraula llatina Caesar (Cèsar). Aquesta denominació -que feia referència a Juli Cèsar (100aC-44aC), líder i militar romà- va passar també a les llengües germàniques, on Kaiser designa als emperadors. Oficialment, a la Rússia dels segles XVIII i XIX el terme tsar no s'utilitzà i en el seu lloc el sobirà era designat com a Imperator. Els monarques búlgars també van utilitzar la denominació tsar.

8-KGB
Un clàssic de les pel·lícules d'espies dels anys seixanta, setanta i vuitanta. El KGB (sigles de Komitet Gosudàrstvennoi Bezopàsnosti, Comitè per a la Seguretat de l'Estat) es va crear als anys cinquanta i va existir fins a la caiguda de l'URSS. Successora dels antics OGPU i NKVD estalinistes, el KGB era l'encarregat de vetllar per l'ordre soviètic tan dins de casa com a l'exterior. A Rússia va ser substituït per l'actual FSB, però a Bielorússia encara existeix amb aquest nom.

9-Cosac


Els cosacs constitueixen una casta militar i un subgrup ètnic ben conegut fora i dins de Rússia. Descendents d'antics guerrers i fugitius del nord establerts al sud de Rússia, el nom els prové de la paraula d'arrel turca kazak ("home lliure") i des del segle XVI han tingut molt de protagonisme en els conflictes en els que aquell país s'hi ha vist involucrat. A vegades revoltant-se contra els tsars i a vegades defensant a mort l'Imperi Rus, la seva hora més tràgica arribà durant la Guerra Civil Russa, quan foren perseguits pel comunisme. Amb la caiguda d'aquest, van ser rehabilitats i actualment encara estan actius com a guardians de l'ordre a les convulses terres del Caucas rus.

10-Matrioixca


Tota una icona de la cultura russa, les nines matrioixca son una de les imatges que ens venen al cap quan es parla de Rússia. El que molta gent no sap es que les matrioixques no son una creació russa sinó que venen...del Japó. Creades a finals del segle XIX, els seus inspiradors van treure l'idea d'unes nines japoneses molt populars en aquell país. Russificant-ne l'aspecte i el nom, la joguina ha passat a ser per sempre més un objecte relacionat amb el país que va copiar-les. El nom Matrioixca es un diminutiu del nom femení Matriona, molt popular a la Rússia rural del segle XIX.