dimarts, 10 de març del 2009

La vida quotidiana sota l'estalinisme

Anunciem l'aparició d'un llibre que llegirem amb molta atenció. Es tracta de Los que susurran, la represión en la Rusia de Stalin, d'Orlando Figes, expert en cultura i història russa. Aquest investigador britànic ja ens ha deixat dues obres magnífiques: La revolución Rusa i el baile de Natasha (sobre la cultura rusa des del s.XVIII fins el XX.), publicats per Edhasa.

En aquesta ocasió, ens acosta a l'angoixant vida dels ciutadans soviètics sota el règim d'Stalin; les delacions i denúncies per part dels veïns; les visites nocturnes de la NKVD per arrestar a la gent mentre dormíen; la por de qualsevol ciutadà a caure sota sospita i ser enviat als soterranis de la Lubyanka o a la presó de Butyrki (llocs terribles)...en resum, un relat realista sobre la vida de persones normals i corrents que ens permet entrar en un ambient que res tenia a envejar a una pel.lícula de terror: aquesta era la situació que molta gent visquè a l'Urss des de finals dels anys vint fins a principis dels cinquanta. Una situació en la que la desconfiança, el silenci i el terror eren moneda corrent cada dia.

El 20 de març sortirà a la venda. El preu es de 40€ (tè gairebè 1.000 pàgines, com tots els de l'autor), peró en tot cas, els diners estaran ben invertits...



http://www.lecturalia.com/libro/26884/los-que-susurran

Los que susurran
Orlando Figes
ed. Edhasa, 2009
960 pàgines
preu: 40€