dilluns, 9 de desembre del 2019

Vint-i-nou nits a Sant Petersburg

Amb l'autor de Vint-i-nou nits a Sant Petersburg, en Jordi Ubach (Barcelona, 1976), vam conviure a la residència d'estudiants de l'illa Vassílievski d'aquella ciutat russa durant l'estiu de 1999. Els dos estàvem estudiant rus. Jo ja sabia de la seva dedicació a la literatura (bona mostra d'això en són els premis literaris que ha guanyat, com el Premi Òmnium Cultural, el Premi Literari Francesc Candel o el Premi Literari Torre Llobeta, entre d'altres). Ara acaba de publicar aquesta novel·la, on crea una aventura personal però barrejant-la amb impressions i indrets reals viscuts a Sant Petersburg. Algunes situacions que descriu em són ben familiars.

Vint-i-nou nits a Sant Petersburg ens parla d'una relació amorosa entre en Roger (alter ego d'en Jordi Ubach) i la Maixa, una noia que li és presentada per en Serguei, un curiós personatge que sembla manipular-ho tot i a tothom. A partir d'aquí tot es va complicant i en Roger i la Maixa acaben vivint en un món on la por i l'amor es reparteixen a parts iguals. És una novel·la molt psicològica que ens fa reflexionar sobre la vulnerabilitat i la manipulació.

Enmig del relat apareixen altres personatges com l'Àlex, un estudiant català que conviu amb en Roger (i basat remotament en un servidor) o un estudiant txetxè que coneixen en una festa a la residència. Aquest personatge puc dir que també està basat en algú real, el recordo; ens va parlar de la seva Grozni natal i de la guerra que feia poc havia tingut lloc contra els russos. 

No hi pot faltar un altre protagonista: la mateixa Sant Petersburg. Els canals, avingudes i espais emblemàtics de la ciutat apareixen per tot arreu. En Jordi Ubach també és un gran admirador de Dostoievski i això es nota en les referències a l'escriptor que van apareixent. Jo hi afegeixo potser una certa influència de Gógol, un altre escriptor que va retratar també com ningú Sant Petersburg. De fet, igual que en els relats d'aquest darrer, a Vint-i-nou nits a Sant Petersburg hi apareixen situacions de Realisme Fantàstic que barregen l'ambient de la ciutat amb la situació entre real i irreal dels protagonistes.

El llibre el podreu trobar ben aviat a Amazon.

Foto: Jordi Ubach