dimecres, 11 de març del 2009

Els homes-mico d'Stalin

Que els dictadors son gent extravagant (a part de terribles, està clar) es un fet molt conegut. Doncs bè, el 2005 va sortir una notícia referent als plans que va idear Josif Stalin per crear un exèrcit d'homes-mico....capaços de realitzar tasques difícils o molt pesades pels èssers humans. El 1926 Stalin contacta amb el Dr. Ilya Ivanov, conegut pels seus creuaments genètics de cavalls de carrera durant l'època tsarista, per que realitzès experiments d'inseminació entre humans i mones. Així, aquell mateix any s'otorguen 200.000 rubles a Ivanov perqué organitzi un viatge a l'Àfrica Occidental Francesa (el que avui es Guinea, el Camerún i la Rep.Centroafricana) per adquirir micos sobre els que realitzar aquesta aberració.

De tornada a l'Urss Ivanov s'estableix a Geòrgia, on insemina mones femella amb esperma humà sense aconseguir, òbviament, cap resultat satisfactori. Al cap d'un temps, com que les investigacions no prosperaren, Ivanov es detingut i exiliat a un Gulag del Kazakhstan, on mor el 1931. Aquesta fou la recompensa del dictador soviètic al pobre inseminador de cavalls per haver fracassat...

El cas es que Stalin volia, segons les seves pròpies paraules, aconseguir un "èsser humà nou, insensible al dolor, resistent i indiferent respecte la qualitat del menjar que se li dóna", en resum, un robot-comunista que no protestés per les condicions de vida que l'envoltaven; el somni de qualsevol dictador, vaja. Aquests homes-mico haurien estat utilitzats en mines, construccions,etc...Encara que sembli extrany, la cultura popular de l'època estava plena de novel.les sobre experiments similars, com L'illa del Dr.Moreau de H.G.Wells. Se sap que Stalin era un lector de novel.les de l'Oest, de Ciència-Ficció...i es molt possible que aquesta idea aberrant l'haguès tret d'alguns d'aquests relats. El malaurat Ivanov, segurament conscient de que els experiments fracassaríen, acceptà per seguir en vida un quant temps més.

Aquest cas te algun paral.lelisme amb el de Lysenko, l'agrònom autoanomenat genetista que pretenguè fer crèixer arbres fruiters a l'Àrtic (vegeu l'entrada La perversió de la Ciència: el Lisenkoïsme, publicada el novembre en aquest mateix blog). Ambdós experiments foren aberracions que no tiraren endavant, peró ja veiem com anaven certs estudis científics durant l'estalinisme. Aquest, igual que el nazisme, no dubtà en desafiar la ciència oficial per aconseguir fites pseudoacadèmiques per justificar la seva ideologia, peró tant en un cas com en l'altre, fracassaren estrepitosament.

Aquesta es la notícia original del 2005:
http://news.scotsman.com/weirdoddandquirkystories/Stalins-halfman-halfape-superwarriors.2688011.jp


Ilya Ivanovitx Ivanov

2 comentaris:

Un ignorant de Rússia ha dit...

Realment tots els dictadors (es diguin hitlers, stalins, francos...) són deplorables: siguin reis, tsars, republicans o comunistes. Sempre he pensat, però que alguns són més deplorables que altres (no crec que Hitler aportés cap benefici rellevant a la humanitat ni al seu país, mentre que Stalin almenys va lluitar contra els nazis i va intentar millorar les desigualtats a l'antiga i enorme Rússia). Igual estic equivocat... En tot cas res justifica la creació d'homes-simi ni la dictadura (bo i que sovint tenim dictadors disfressats de demòcrates....).

Oriol Ribas ha dit...

Els dictadors, sabent-se víctimes de la seva pròpia mediocritat humana, han intentat canviar el curs fins i tot de la Natura, peró aquesta sempre es sàvia i s'imposa sobre aquestes extravagàncies.