dimarts, 24 de març del 2009

Els taxistes del tsar

Recentment, l'escriptor Joan Daniel Bezsonoff ha publicat Una educació francesa (L'Avenç, 2009). Aquest autor, una de les veus més conegudes de la literatura catalana actual, repassa en moltes de les seves obres el fet de ser un català nascut a França; quina es la situació de la nostra llengua a la Catalunya Nord i quines perspectives de futur es contemplen. Es un tema que coneix bè, ja que es professor de català a Perpinyà. Tambè ha publicat novel.les com La presonera d'Alger (2002) i La guerra dels cornuts(2004).

El 2007, l'editorial Empúries va publicar Els taxistes del tsar, una crònica familiar sobre els avantpassats russos de Bezsonoff. El seu avi, Mitrofan Tikhonovitx Bezsonov (els francesos transcrigueren el seu cognom com a Bezsonoff) fou un dels milers d'exiliats russos que abandonaren la seva pàtria desprès de la Revolució de 1917 i la posterior Guerra Civil Russa (1917-1923). La majoría emigraren a Occident (França, Alemanya, Bèlgica...), i d'altres fins i tot a la Xina (a la ciutat de Harbin encara hi ha un barri rus, creat als anys 20 per russos blancs i que coneguè un gran esplendor fins a la II Guerra Mundial). Doncs bè, l'avi del nostre escriptor fou un d'aquells emigrants que s'instal.laren a França i tingueren de viure enmig d'una gent que parlava un idioma diferent i que poc tenien a veure amb la Rússia ancestral que havien deixat.

Al llarg de les 120 pàgines del llibre, Bezsonoff descriu el seu interès per la terra dels seus avantpassats; la joventut del seu avi i el seu oncle a Voronezh; la seva participació a la Gran Guerra i el seu exili a França, on hagueren de sobreviure des de zero per guanyar-se les garrofes...Tambè ens parla, com no, del seu interès per la llengua i literatura russes.

Així doncs, recomanem la lectura d'aquest llibre escrit per un català d'orígen rus per veure com, no solament aquestes dues identitats, sino tambè qualssevol altres, poden viure en completa harmonia.



Els taxistes del tsar
Joan Daniel Bezsonoff
ed. Empúries, BCN 2007
121 pàg.

4 comentaris:

dgm ha dit...

Una molt bona ressenya. Desconeixia l'autor, però et ben asseguro que m'has despertat les ganes de llegir-los. Enhorabona!

matilde urbach ha dit...

Hola,
Al club de lectura de la biblioteca Joan Triadú volem llegir una novel·la d'en Bezsonoff, però no sabem quina. Ens podries recomanar una?
Gràcies

Oriol Ribas ha dit...

A part del llibre del que parlo (aquest no es novel.la), he llegit "La Guerra dels cornuts", basada en la presència de combatents catalans a la Primera Guerra Mundial; en la novel.la, Bezsonoff crea un agent del govern francès que vol reclutar catalans per lluitar al bàndol aliat...el cas es que realment alguns hi van lluitar, pero el relat es creació de l'autor. Està publicat per l'ed. Empúries el 2004.

Sal.lutacions!!

matilde urbach ha dit...

Gràcies pel suggeriment. Hem convidat a en Bezsonoff i sembla ser que ens vindrà a veure a l'octubre. Ja t'ho explicarem.
Merci i fins aviat.