dissabte, 15 d’octubre del 2011

El somni que venia de Moscou

Si a l'estiu parlàvem d'una grata sorpresa bibliogràfica per a nosaltres al ressenyar un llibre sobre viatgers russos a Catalunya, novament hem tingut una gran satisfacció al llegir La Catalunya soviètica de Ramon Breu. Decididament, aquest any està éssent bastant fecund pel que fa als llibres que fan referència a les relacions catalano russes...

El llibre de Breu es un magnífic anàlisi de l'impacte que va tenir la Revolució Russa de 1917 a casa nostra: des de l'admiració de l'anarquisme català per als revolucionaris russos fins a la participació de catalans a l'Exèrcit Roig durant la Segona Guerra Mundial; des de l'estrena del film d' Eisenstein El cuirassat Potemkin a Barcelona el 1930 fins als cartells d'inspiració soviètica de Josep Renau que tan famosos van ser durant la Guerra Civil.

Un capítol apart mereixen els viatgers catalans que anaren a l'URSS als anys vint i trenta: l'estat soviètic era un pol d'atracció per a molts intelectuals i polítics europeus i els catalans no en foren una excepció: Sabíeu que Francesc Macià anà a Moscou el 1925 per sondejar una possible ajuda soviètica per a l'alliberament de Catalunya?; i qué dir del magnífic (i ja ressenyat en aquest bloc) testimoni de Josep Pla del seu viatge a Rússia el 1925?. Allà tinguè la sort de tenir un guia d'excepció: Andreu Nin, el gran traductor dels clàssics russos al català i que després tindria un tràgic destí assassinat pels esbirros de Stalin el 1937.

Tal com s'afirma al llibre, el Comunisme fou una ideología que causà milions de morts, peró no es pot negar la influència que exercí en multitud d'homes i dones a tot el món a causa de l'anhel de llibertat que transmetía. Sobre aquest anhel i sobre el coneixement que es tenía de l'URSS a Catalunya es del que parla aquest llibre.



La Catalunya soviètica
Ramon Breu
Ara Llibres
2011
200 pàgines
19,90€