dijous, 23 de desembre del 2021

Testimonis catalans sobre Rússia (V). Manel Alías

Recentment, acaba de publicar-se Rússia, l'escenari més gran del món (Ara Llibres) del periodista Manel Alías (Berga, 1977). Els que fa anys que estem seduïts per aquell país hem anat seguint les seves cròniques a TV3, en les que d'una forma clara i objectiva, Alías anava informant-nos de la política, la societat o els aspectes quotidians del gegant eurasiàtic. Ara ens transmet en format llibre com fou la seva vida a Rússia, així com apunts d'història, literatura o política que constitueixen una molt bona aproximació de la realitat russa al públic català. I és que quan es parla d'aquell país cal defugir tòpics. En aquest sentit, el llibre de Manel Alías compleix totes les expectatives. 

Manel Alías ha estat corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Moscou des del 2015 fins a l'octubre de 2021. Sis anys en els quals el periodista ha pogut copsar la societat russa. I no només la d'aquell país, ja que també ha estat a altres països de l'espai exsoviètic com Ucraïna, on ha visitat llocs com la Zona de Txernòbil o la regió rebel de Donbass, focus de tensió constant entre russos i ucraïnesos. Fins i tot va estar a Síria amb les tropes russes presents en aquell país.

Rússia, l'escenari més gran del món ens parla de totes aquestes vivències i molt més. És també un llibre amb un alt component personal, a vegades amb episodis molt tendres. A Moscou, Alías coneixerà la seva parella i crearà una família catalano-russa. Aquest fet l'ajuda a introduïr-lo i fer-li entendre encara més la realitat de Rússia.

Pel llibre hi desfilen veterans i veteranes de la Gran Guerra Patriòtica, hi ha aproximacions a les biografies de músics, escriptors, enginyers, etc. que van marcar l'URSS o converses amb els habitants de la República de Sakhà (Iacútia), la regió habitada més freda del planeta. Tot això i molt més ho trobareu en aquest magnífic llibre.

Us deixem un petit fragment de Rússia, l'escenari més gran del món:

Ho tenim difícil per anar a la lluna. El llac Baikal, en canvi, està una mica més a prop. Si el viatge es fa a l'hivern, a partir de la segona quinzena de gener i fins a mitjan març, la sensació és molt semblant a la d'haver aterrat en un altre planeta. És el llac més antic del món, rega aquesta zona des de fa més de vint-i-cinc milions d'anys, i acull centenars d'espècies de plantes i animals que no s'han trobat en cap altre lloc. Les seves dimensions tallen l'alè. Conté el 20% de l'aigua dolça de la Terra. No existeix un llac tan fondo, més de mil sis-cents metres separen la superfície del punt més profund. Quan el fred en solidifica el metre i mig més superficial ens obsequia amb una de les meravelles de la naturalesa. Un medi diferent per explorar, una làmina de gel de més de trenta mil quilòmetres quadrats i més de sis-cents quilómetres de longitud. No hauria dit mai que l'aigua tocada pel fred podia adoptar tantes formes i colors...
(Alías, pàg.345, Ara Llibres, 2021)




Rússia, l'escenari més gran del món
Manel Alías
Ara Llibres, 2021
464 pàgines