dimecres, 3 de setembre del 2008

Expedició submarina al llac Baikal

El llac Baikal, amb mès de 30.000km² i una llargària de 636km es la reserva d'aigua dolça mès gran del món (20% del total mundial) i tambè el llac mès profund (1637m). Aixó fa d'ell un dels ecosistemes mès interessants del planeta. Situat a la Sibèria oriental fou descobert pels exploradors russos al s.XVII, peró per a les tribus buriates que habitaven aquells territoris era considerat un lloc sagrat des de l'Antiguitat. A l'illa d'Olkhon, al centre del llac, es on els xamans buriats realitzaven els seus rituals.


font: http://www.siberianfoxes.co.uk/expedition.html


illa d'Olkhon

Ecológicament es tracta d'un lloc important ja que a les seves aigües habiten espècies úniques com les nerpas (mena de foca ) i peixos com la golomyanka, que està emparentada per el seu mode de vida amb els peixos abissals que es troben als grans oceans com l'Atlàntic o el Pacífic. Igualment hi trobem esponges, invertebrats que nomès es creia que habitaven en aigües marines.
Fins ara, les profunditats d'aquest llac eren totalment desconegudes per l'Home, i mai no s'hi havía accedit. Aixó ha canviat aquest estiu passat, ja que una expedició formada per dos batiscafs i codirigida pel científic Artur Chilingarov (responsable de l'inmersió feta l'any passat pel govern rus a l'àrtic en busca d'hidrocarburs) va aconseguir el 30 de juliol arribar gairebè a les profunditats del llac. De fet, s'han planejat diverses expedicions durant aquest any i l'estiu que ve (a l'hivern el llac resta glaçat). A finals d'aquest agost, peró, a causa d'un terratrèmol s'han hagut de suspendre les inmersions temporalment, tot i que ja s'han reprès. Entre les descobertes fetes fins ara cal destacar la d'una nova espècie de microorganismes que podríen servir per netejar les restes de petroli.
Podeu seguir el transcurs de l'expedició en castellà aquí:
http://sp.rian.ru/onlinenews/20080828/116349308.html

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Enhorabona oriol pel blog! m'agrada que ens expliquis històries sobre Rússia, així tots n'aprenem una mica més d'aquest gegant.

Oriol Ribas ha dit...

Moltes gràcies pels ànims! Aquest es l'objectiu. Hi ha molt per explicar encara. Aixó es el que intentarem fer....

"La lluna en un cove" ("LLEUC"), revista literària de relats en català ha dit...

Hola a tothom, molt interessant! Us recomano que visiteu el següent enllaç, on s'expliquen algunes coses sobre els estranys anells que estan apareixent sobre la capa de gel del llac Baikal. L'enllaç és aquest:

http://relatslallunaenuncove.blogspot.com/2011/05/el-misteri-dels-anells-del-llac-baikal.html

Salutacions!