dilluns, 7 de gener del 2013

Relacions històriques entre Catalunya i Rússia

Aquest 2013 ens hem proposat de fer una investigació històrica que, creiem, encara no s'ha realitzat de manera general. Ens referim a un tema que - com no pot ser d'altra manera - va molt relacionat amb la trajectòria seguida per aquest blog: les relacions històriques entre Catalunya i Rússia.

A nivell personal som conscients que el nostre país camina cap a una independència que el farà estar present a escala internacional amb veu i personalitat pròpies. D'això no en tenim cap mena de dubte. Es per això que considerem que es bo fer saber un xic d'història per demostrar que els catalans sempre hem estat presents a tots els racons del món. Nosaltres volem contribuir-hi d'una forma especial: donant a conèixer aquells lligams que ha tingut la nostra terra amb Rússia, des de l'Edat Mitjana fins a finals del segle XX. Parlem tant de comerç com de literatura, d 'art fins a la diplomàcia, d'intercanvis generals fins a visitants individuals.

Aquesta investigació serà l' inici d'un treball que fa temps que volem realitzar i que -esperem- veurà algun dia la llum en forma de llibre. Aquí només en farem uns esbossos generals: des del comerç català medieval a l' Orient fins a les relacions mercantils més abundants del segle XVIII. Des dels literats del segle XIX fins a la presència soviètica a Catalunya durant la Guerra Civil (època en la que els nostres països han tingut un contacte més important). Deixarem de banda l'actualitat (turisme, fòrums d'intercanvi econòmics...) perqué no son temes de la nostra especialitat.

Alguns aspectes del tema ja els hem tocat en aquesta pàgina i fins i tot n'hem fet algun article per alguna publicació especialitzada de divulgació històrica, peró d'altres de ben segur que resultaran sorprenents.

Esperem que les dades que anirem exposant siguin del vostre interès.